Innowave Summit влезе в темите на Световния икономически форум

Варна беше дадена за пример по време на Световния икономически форум в Давос благодарение на Български Бизнес Форуми и Innowave Summit. Тя влезе в речта на еврокомисар Мария Габриел пред световните лидери в областта на политиката, бизнеса, академичните среди и гражданското общество. „Innowave Summit на Български Бизнес Форуми – една от най-значимите конференции в областта на високите технологии в Югоизточна Европа, е уникален форум, който сега има възможност благодарение на меморандума за побратимяване между Варна и Клуж-Напока, Румъния, да събере повече от 5000 компании и да обедини усилия за улесняване достъпа до източници на растеж“, заяви Габриел пред аудиторията в швейцарския град Давос.

Innowave Summit във Варна беше посочен като възможност за подобряване достъпа до финансиране за европейските стартиращи и развиващи се предприятия чрез мобилизиране на частен капитал и опростяване на правилата за достъп до него.

Български Бизнес Форуми е сред стартъп екосистемите, които са членове на европейската група Coalition of the Willing, сформирана ден след публикуването на Новата европейска програма за иновации, припомни председателят на организацията Димитър Василев. Коалицията обединява общности и заинтересовани страни, ангажирани с конкретното изпълнение на програмата.

Именно Новата европейска програма за иновации, #EUInnovationAgenda, беше в центъра на изказването на българския еврокомисар на тазгодишното издание на форума в Давос #WEF23. Според Мария Габриел това е „изключителна възможност за обсъждане значението на инвестициите в образованието и за изграждането на конкурентоспособна и устойчива икономика и общество, идеалното място за популяризиране на нашата #EUInnovationAgenda“.