Среща на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA)

През последните години имам възможността да общувам с кметове на различни европейски градове и села. Винаги се възхищавам на ПРОактивните, можещите и искащите. Тези, които правят чудеса за градовете и селата, на които служат.

Да, те не управляват, те служат на хората, които са ги избрали. И правят дори невъзможното, за да осигурят максимални ползи за съгражданите си и бизнеса.

Какво ме провокира да напиша всичко това?

Участвах в среща на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA).

Запознах се с Иван Дердич, кмет на хърватската община Петеранец от 2021 г. Магистър по право, върнал се да работи за родното си място. В Петеранец живеят 2700 души.

Ресурсите – и финансовите, и човешките са ограничени, като в повечето малки населени места. Дердич не казва „не можем“. Не казва „нямаме експерти, които да го направят“. Не казва „нямаме пари за подобни авантюри“. Запрята ръкави и написва проект за европейско финансиране. Печели го и след това лично отговаря за изпълнението му.

Не е единственият. Но е добре по-често да споделяме подобни положителни примери. Защото често взехме да ходим на избори. И все по-често да слушаме как някой друг е виновен за несвършеното.